Ut på tur, aldri sur …

Har du vokst opp i Norge, eller tilbrakt mye tid her, har du garantert hørt frasen “ut på tur, aldri sur …”. Frasen spiller på den gode følelsen du får ved å være i aktivitet og oppholde deg i naturen. Likevel kan det, om du er dårlig utstyrt eller uten riktig påkledning, fort bli både kaldt og surt. Villmarkslivet krever et minimum av utstyr og klær for å kunne nytes slik det bør.

Turer og utstyr – hva trenger du?

Hva du trenger for turer i skog og mark er avhengig av flere faktorer. Det er, for eksempel, stor forskjell på hva du trenger for en dagstur på fjellet og hva du bør investere i før du legger ut på overnattingsturer. I tillegg spiller årstiden inn, og ikke minst værforholdene.

Familieturer hver søndag, som vi alle kjenner til, krever ikke all verden av utstyr, men for å få en god opplevelse bør skotøy og klær være egnet for turen du skal på. Spesielt skotøyet bør være egnet, og gode fjellsko vil for de fleste være verdt hver krone. Jakker og bukser bør tåle vind og regn, spesielt om våren og høsten. Vinterstid kan du fint bruke samme bukse og jakke, men du bør bruke ull nærmest kroppen. Det finnes mye bra ullundertøy som du kan få tak i til en billig penge.

Norge byr på en mengde fantastiske valg for korte og lengre overnattingsturer. Liker du å vandre i dagesvis, overnatte og kanskje fiske om du kommer til et vann? I så fall bør du nok investere i noe mer utstyr og klær enn hva en dagstur krever. Det vil blant annet være smart å ha to sett med klær, slik at du alltid har et sett som er tørt. En god sovepose er alfa og omega for hvile og søvn. Et lite fjelltelt vil gi god ly for vær og vind om natten. I tillegg kommer ryggsekk, kokekar, en god kniv og mer til.

Er du en erfaren “villmarksperson”, har du nok mye av utstyret allerede. Det kan imidlertid være nødvendig å oppdatere det en gang imellom. Ny i gamet? Da må du nok belage deg på at det er enkelte investeringer du ikke kommer unna.

Nytt eller brukt utstyr?

Du kan selvsagt kjøpe alt du trenger helt nytt, men vær oppmerksom på at da svir du fort av flere tusen kroner. Vårt tips er å kjøpe så mye som mulig brukt. Det finnes en mengde godt utstyr av god kvalitet å få kjøpt brukt. Sjekk ut kjøp og salg-grupper på nett, ta kontakt med friluftsinteresserte du kjenner eller ta en tur på gjenbruksbutikker. Du finner garantert mye av det du trenger på den måten.

Noen ting bør du likevel kjøpe nytt. Dette gjelder spesielt skotøy. Ingenting kan ødelegge en tur så mye som vonde sko. Bruk derfor noen ekstra kroner på skotøy som passer din fot. Det kan være lurt å kjøpe skoene i en fysisk butikk, da du bør prøve skoene før du kjøper dem. Husk at gode fjellsko også skal gi god støtte til ankelen.

Utstyr du trygt kan kjøpe brukt:

  • telt/hengekøye
  • kokekar/liten øks/kniv
  • ryggsekk (men prøv den så den passer din rygg)
  • fiskeutstyr
  • ytterjakke/-bukse
  • sovepose

Villmarka på budsjett

Uavhengig av om du kjøper nytt eller brukt utstyr, må du ut men en slump penger. Det kan være smart å sette opp et budsjett, slik at du vet hvor mye du har å rutte med. Da ser du raskt hvor mye du kan bruke på de forskjellige tingene du skal kjøpe. Kanskje må du kjøpe litt og litt over tid, eller kanskje du klarer å spare opp til det du trenger.

Har du en rimelig grei økonomi, kan det være en tanke å spre utgiftene over tid ved å ta opp et lite forbrukslån. Det finnes flere lånetilbydere som kan hjelpe deg med et trygt lån for deg og din livsstil. Du har da muligheten til å få kjøpt det meste på en gang, men betaler litt hver måned. Når det er sagt, er det selvsagt en fordel å ikke låne penger. Men, drømmer du om lange turer i skog og mark har du kanskje ikke lyst å vente til du har spart opp penger selv?

Har du ikke mulighet til å låne penger eller spare over tid? La ikke drømmen om flotte turer bli borte! Ta kontakt med fjellvante folk, Røde Kors, jakt- og fiskeforeninger og spør om noen kan være interessert i å låne deg utstyr til korte og lengre turer. Samtidig har du muligheten til å få knyttet gode kontakter, og være med på forskjellige arrangementer gjennom frivillige organisasjoner. Blant annet arrangerer Røde Kors førstehjelpskurs og skredkurs, som absolutt vil være nyttig for deg når du drar på tur.

Uansett om du velger å kjøpe brukt, kjøpe nytt eller låne, bør du sørge for å ha utstyr og klær slik at det faktisk blir “ut på tur, aldri sur …”.

Written by Villmarksnett