Utforsk elver, hav og vann med undervannsdronen OpenRov Trident

Tenk om du kunne sitte under krokfura ved favorittelvas bredder å fjernstyre verdens første undervannsdrone for privatpersoner, la den gli ned i dypårene på jakt etter gammel villmarkshistorie, vektløs og hurtig snor den seg frem over elvas hemmelige landskap og avslører anelser du og flere generasjoner har båret i uminnelige tider. Bildene streames live, fjernkontrollen er din egen mobil, nettbrett eller bærbare PC og bildekvaliteten er «vann»vittig god. Snart er den her, OpenRov Tident – undervannsdronen for privatpersoner. Det er mulig å forhåndsbestille den her. Første levering er forventet sensommer 2017.

OpenRov Trident kan dykke ned til 100 meter! Den har en  lang, tynn «hale» som fører videosignalene opp til en liten flytende bøye. Bøyen fungerer som en Wifi sender, den kommuniserer med mobilen, nettbrettet, laptoppen eller VR-brillene du bruker på land. Bøyeløsningen er genial, den flytende WiFisenderen «frigjør» undervannsdronen, med den på slep er ikke «halen» lenger en begrensning.

Ideer til bruk av Trident undervannsdrone i norske villmarker krydret med historiske tankerekker

Det er nettopp i vannet villmarkslivets historie ligger….

Vi mennesker har snart oppdaget alle kriker og kroker på vår planet. Trist å tenke på for ville sjeler som oss, den medfødte eventyreren som driver oss ut i skarpe fjell og vide skoger skulle så gjerne utforsket villmark slik historiske menn har gjort i generasjoner. Nå er villmarka borte, bare rester igjen, men da snakker vi over vann, er du med? Denne lille farkosten er et svevende vindu inn i villmark ingen før har sett. Og best av alt, alle kan kikke inn.

OpenRov Trident kontroller

I like to picture a world where hundreds of thousands of people have access to these kinds of tools for exploration. What happens when you put this kind of ability to explore the world in the hands of everybody?co-founder Eric Stackpole

Jeg tar min egen villmarksverden som eksempel. I nord-øst ligger Femunden, Isteren og Sølensjøen omkranset av hundrevis med fjellvann og skogstjern. I nord ligger dype, iskalde grønne vann og dupper mellom toppene i Rondane og Jotunheimen. I vest speiler vannflatende seg i uryddige rekker over Hardangervidda. I sør ligger de sorte vanns land, Finnskogen med sine mystiske tjern og sjøer. Glomma med alle sine sideelver forgrener seg utover alle mine hjemlige trakter som et endeløst delta.

Når man ligger slik ved stille villmarksvann  synker gjerne tankene ned under overflaten. Foto: Vidar Granberg

Vann er kilden til alt villmarksliv, vi som fisker, jakter og rangler forstår hvorfor våre forfedre gjennom tusener av år har lagt boplasser og ferdselsveier langs vann, her kommer tanken jeg finner ytterst fascinerende når undervannsdronen OpenRov Trident starter opp sine fjernstyrte propeller, alle vannene jeg ramser opp renner over av villmarkshistorie. Det er nettopp i vannet villmarkslivets historie ligger. Når isen trakk seg tilbake etter forrige istid for over 10 000 år siden fulgte jegere og fangsfolk etter i smeltevannet. I over 10 000 år har vannene rundt meg dratt til seg kunnskap og lærdom fra jegere og fangstfolk, sett hvordan de utviklet villmarkslivet vi i dag søker tilbake til. Sjøer og elver har ikke bare sett og lært, de slukte også kunnskap i ordets rette forstand. Slukte det og bevarte mye langt der nede i svelget.

Undertegnede vasser elva i Storskogdalen i Rago nasjonal park. Her har det gått både pilgrimmer og biskoper før meg. Kan man finne rester av så gammel historie i øde elver og fjellvann? Kanskje. En ting som er sikkert, tidligere har vi ikke hatt muligheten til å lete under vann slik vi kan med OpenRov Trident. Det frister å være blant de første som senker «Øynene» under overflaten. Foto: Vidar Granberg

Jeg ser for meg et langt følge med skinnkledde folk og sleder med alt de eier gå igjennom isen på Femund for mange hundre år siden. All redskap, folk og fe, slukt av sjøen. Tenk hvor mange som har gått igjennom isen rundt om i villmarka gjennom tusener av år. Båter og primitive farkoster har kantret gang på gang. Bosettinger langs elver og vann har sunket som Atlantis når vannet plutselig har tatt nye veier. Folk har kastet og gjemt ting i vann siden menneskets opprinnelse. Tegn og skrifter hogget i stein har forsvunnet i dypene. Jeg kan fortsette oppramsingen, men tror du har fanget poenget. Menneskets villmarkshistorie ligger fortsatt på bunnen. Den urgamle historien langt der nede i grumsete lag, nyere historie på vei ned,  men mye ligger der.

Med kano over dype fjellvann i Rago nasjonalpark. Foto: Vidar Granberg

Her er det på sin plass og nevne at OpenRov Trident er et openscourceprosjekt med masse tilbehør. I tiden fremover vil man få ekstrautstyr som metalsøkere, fangarmer, sonarer, graveredskaper osv. Jeg ser for meg «kameraer» tar bilder flere meter ned i bunnen og avdekker begravde gjenstander og vrak, som ekkolodd fungerer i vann. Først når du ser detaljene i utviklingen flimre forbi på innsiden av øyelokkene kan du forstå hvor spennende det blir å sette seg ned under krokfurua, ved favorittelva, å fjernstyre verdens første undervannsdrone for privatpersoner, la den gli ned i dypårene …

OpenRov Trident under vann med lys

OpenRov Trident portabel kasse og «Radiohale»

Bestil OpenRov Trident nå

Aldri før har vi som privatpersoner hatt muligheten til å lete i villmarkas utallige svelg med en slik nøyaktighet. Ikke før nå, det vil si sensommer 2017, da slippes OpenRov Trident på det åpne markedet og er tilgjengelig for bestillinger over hele verden. Frister det ikke å være med i første linje når villmarkas hemmeligheter skal opp fra dypene?

Er du smart og vil spare noen grunker kan du legge inn en forhåndsbestilling via OpenRov sine sider nå. De som legger inn forhåndsbestilling vil bli prioritert når leveringen starter. Følgende er inkludert i basicpakken:

  • Trident, selve dronen
  • 25 signaltråd ( Du kan bestille opp til 100 meter )
  • En Wifi-bøye. Den sitter i enden av signaltråden og fungerer som en wifi-sender
  • Batterier (onboard LiFePO4 batterier varer ca 3 timer ved normalt bruk )
Bestill OpenRov Trident nå
OpenRov Trident Pre order

Du kan forhåndsbestill allerede i dag. De første eksemplarene av Trident sendes ut sensommeren 2017. Pris: Drøye 11.000 etter dagens dollarkurs.

Kartlegging av bunnforhold og printing i 3D

Et stort bruksområde er kartlegging av bunnforhold, OpenRov Trident har software og funksjoner spesialdesignet for systematisk skanning av bunnforhold. ikke så spennende tenker du? Vel, la oss ta en kikk på prosjektet – Fiskardo Greece 2015 som allerede har tatt i bruk disse mulighetene på en tidligere versjon av OpenRov. ( Forestill deg at dette er bunnforhold i din egen elv eller sjø … )

OpenRov Trident kartlegger bunnforhold

Med OpenRov har prosjektet kartlagt bunnforholdene i et kvadratisk område og implementert bildene i et kart. Man ser med en gang hvilken tilleggsverdi dette gir.

Bildet er hentet fra nettsidene til ekspedisjonen – Fiskardo Greece 2015. Les mer om ekspedisjonen 

Men mulighetene stopper ikke her. Når du først har kartlagt bunnforholdene kan du sende inn fila til en online 3d-printertjeneste og få den tilbake slik so på bildet nedenfor. Tenk å få en slik modell av favorittelva eller vannet du fisker i året rundt.

3dmodell av bunnforhold gjort med OpenRov Trident

3dmodell av bunnforhold gjort med OpenRov Trident ( Dette kunne ha vært bunnforholdene i laksevallet ditt, juphølen i fiskeelva du presenterer flua over, bunnforholdene utenfor brygga på hytta,  grunna ute i sjøen )

Bildet er hentet fra nettsidene til ekspedisjonen – Fiskardo Greece 2015. Les mer om ekspedisjonen

Tekniske spesifikasjoner og oppdateringer

For komplett oversikt over tekniske spesifikasjoner og prosjektoppdateringer generelt kan du besøke disse linkene:

 

 

Written by Villmarksnett