Så viktig er turutstyret for helsen din

Å gå turer i fjellet og skogen er nok så norskt som man over hodet får det, og det med god grunn. Vi er jo så heldige som har denne fantastiske naturen vi kan dra nytte av, og det gir derfor god mening at nordmenn bruker mye tid utendørs. Du leser ofte om tips til flotte steder du kan nyte landets naturperle, men det er en ting som får litt mindre oppmerksomhet. Utstyret du har med deg på tur er nemlig også utrolig viktig, fordi det har en direkte påvirkning på helsen din.

Turgåing, aktivitet og frisk luft er ikke noe annet en supert for både kropp og sinn, men det skal altså gjennomføres med riktig utstyr. Dette gjelder blant annet klærne du har på deg og skoene du går i

Sko til rett terreng

La oss først ta en titt på hva du bør ta på deg på føttene. Skoene du går med bør tilpasses vær og vind, turterreng og kroppslige funksjoner. Feil type sko kan ha direkte negativ påvirkning på særlig knær og rygg. I tillegg kan det være lurt å investere i et par sko som tillater lufting om du går i tørt og varmt terreng. På den andre siden trenger du kanskje heller noen vanntette sko dersom du går i fuktig fjellterreng om høsten eller i dyp snø på vinteren.

Føtter kan bli fuktige i både varme og kulde, som videre kan føre til forkjølelse og fotsopp. Dette er det ingen som ønsker, så for å ta vare på viktige deler av kroppen skal du få profesjonell hjelp når du plukker ut tursko. Hvis du tidligere har brukt feil turutstyr som har gitt varige skader på kroppen, bør du kontakte spesialister snarest. Du kan booke en tid hos Klinikkforalle, der de kan hjelpe og undersøke tidligere skader.

Det finnes ikke dårlig klær …

Slev om vi kan ha noen fantastiske sommerdager her i landet, er det ingen hemmelighet at både høst, vinter og vår kan bli kalde, det samme gjelder sommernetter. Derfor er det særdeles viktig at man kler seg etter været, og vet hvilke lag som behøves. Man kan fort bli varm om man går i fjellet, men så fort man stopper merker man godt at det blir kaldt. Oppholder du deg lengre i kalde temperaturer med svette på kroppen, så kan det fort gå galt.

Som et generelt tips er det alltid best med ull innerst, altså rett på huden. Ull er ypperlig for å holde på varmen, og lar for eksempel ikke svette kjøle deg ned for mye. Selv på sommeren kan en tynnere ulltrøye helt innerst gjøre susen.

Dersom det er kaldt ute kan det være en god ide å supplere med en fleece over der igjen, og så en jakke som passer været. Finn ut om du trenger en jakke som skal varme, være vindtett eller vanntett, eller kanskje alle tre?

Det finnes med andre ord mange muligheter når det kommer til utstyr, velg det som passer best til situasjonen. God tur!

Written by Villmarksnett