Villmarksvinter og hyttekos

Vinteren er for mange synonymt med skiturer og hyttekos.  Foto: Timelynx/pexels.com

Endelig har snøen kommet i store deler av landet, og vi finner forventningsfullt frem ski- og turutstyr for å komme i gang med sesongen. Noen uker fremover nå er fullpakkede biler med skiboks på taket et hyppig syn på veiene, der folk valfarter til hyttene sine i helgene.

Friluftsliv for alle

Den unike allemannsretten vi har i Norge gjør at skog og mark er tilgjengelig for alle, uansett om det er statlig eller privat eiendom. Denne retten til å ferdes fritt i utmark er en del av kulturarven vår, og kanskje det er nettopp på grunn av den at vi er så opptatt av friluftsliv her til lands. Vi er oppvokst med å kunne plukke bær og sopp ute i naturen, og slå opp telt nær sagt hvor vi vil i fjellheimen. Dette er ingen selvfølge i andre land, men for oss er det utenkelig å ikke kunne bruke naturens spiskammer som matauke, ta seg et forfriskende bad i et fjellvann, eller å kunne gå milevis på ski innover hvite vidder uavhengig av hvem som er eier.

Mange trekkes mot hytte- og villmarkslivet for å oppleve dette om vinteren. Foto: pixabay.com

Ingen eier flere hytter enn nordmenn

Nettopp allemannsretten er kanskje også grunnen til at vi er de som eier flest hytter i forhold til innbyggertallet. Vi eier til sammen over 425 000 hytter, og det uten at bygg som regnes som fritidsboliger er talt med. I følge Statistisk Sentralbyrå er det i hver tiende kommune flere hytter enn boliger, og det er på fjellet det er mest populært å ha hytte.
Og med hytta som base farter vi rundt i fjell og skog, vinter som sommer, men tilbringer kanskje mer tid inne på hytta enn utenfor på den kalde årstiden enn om sommeren når det er lyse, varme kvelder.

Helgekos på hytta

Enten man har store, moderne hytter eller små, gamle seterbuer, er hyttekos på kvelden etter en lang vinterdag ute i frisk luft noe alle setter pris på. Er man en vennegjeng eller sammen med familien, er det alltid hyggelig å spille kort eller brettspill mens veden spraker i peisen, men mange liker også å nyte roen en får av å være noen dager helt alene på hytta. For den spilleglade er det da kjekt at det finnes muligheter til å spille på internett, som for eksempel ta et slag poker, der man også kan finne andre passende online kortspill for den som liker spenning. Sprakingen på peisen er den samme uansett!

Å fyre med ved gir en ekstra god stemning på hytta om vinteren. Foto: Jutta Albers/pexels.com

Nytt naturen med respekt

Vi er heldige som har denne retten til å bruke natur og utmark så fritt som vi kan her i Norge. Men det betyr ikke at vi kan gjøre absolutt det vi vil over alt, selv ikke i utmark. Det er viktig at vi tar hensyn til både grunneier, naturen og andre mennesker og dyr som ferdes i den. Vinteren er allikevel den årstiden med færrest hensyn å ta til lover for ferdsel i naturen, da gjelder hverken generell båndtvang (1. april-20. august) eller bålforbud (15. april – 15.september), og det er ikke så mye annet å huske på heller. Det er en selvfølge at vi ikke forsøpler, og at vi undersøker om vi må ha fiskekort for å pilke. Bortsett fra det, er det bare å legge ut over hvite vidder med knitrende snø under skia.

Men husk å alltid si fra hvor du går!

Written by Villmarksnett