Turkart og topografiske kart

De fleste av mine turer starter i et kart eller i en karttjeneste på nettet, det vil si, aller først dukker nok turen opp i dagdrømmer og tankereiser, men så er det rett over på kartet.  Jeg er er nok mer en gjennomsnittlig opptatt av nettbaserte karttjenester og navigasjonsapper for mobil og nettbrett enn de fleste. Appene jeg bruker for navigasjone deler jeg i forskjellige andre innlegg her på Villmarksnett, de kan du ta en kikk på senere, nå skal det handle om nettbaserte karttjenester. Det er mange av dem, spesielt hvis du tar med de internasjonale tjenestene som også dekker Norge. Jeg har kikket innom de fleste, mye bra, mange er gode på noe men ingen på alt. Det er ikke så enkelt å velge når lista legges oppunder skylaget. ( Sammen med alle mine andre lister )  Jeg har mine krav, her er noen av dem:

  • Viktigst av alt, kartene må oppdateres fortløpende og inneholde korrekt informasjon på alle nivåer
  • Brukervennlighet, alt skal flyte intuitivt og sømløst. Nedlastningstid bør være et fremmedord.
  • Kartets design, farger, fonter, tegn og skyggelegging må løfte terrengforståelsen. Et godt tegnet kart er et lite kunstverk. Jeg kan nyte kart som andre nyter bilder.
  • Funksjonalitet, med funksjonalitet mener jeg adgang til tilleggstjenester som deling i sosiale medier, værmeldinger, turløyper, høydeprofiler  osv…
  • Det er også en nyttig fordel hvis karttjenesten bruker det samme kartgrunnlaget jeg bruker i navigasjonsappene, det gjør meg trygger på tolking av terreng over tid.

 

Norgeskart.no

La meg uten videre snikksnakk presentere deg for mitt førstevalg –  www.norgeskart.no

Denne karttjenesten bygger på Kartverkets skyggelagte  kart med stor detaljrikdom på flere nivåer.

 

som også brukes i min favorittapp for kart og navigering ute i felt uten mobildekning, NaVida.