Hvorfor vann er viktig for god helse

Vann er en viktig komponent for alle cellefunksjoner. Det hjelper hjernen med å produsere hormoner og nevrotransmittere, smører leddene, holder huden avkjølt gjennom svetting og pusting og hjelper til med utskillelse av avfallsstoffer.

Det er ikke overraskende at Folkehelseinstituttet legger vekt på hvor viktig det er å drikke rikelig væske siden. En gjennomsnittlig voksen person kan overleve opp til tre ukeruten mat, men hvis du tar vekk vann, klarer man seg kun i maksimalt 100 timer ifølge professor Claude Piantadosi ved Duke University.

Risiko forbundet med dehydrering

Dehydrering oppstår når mer væske forlater kroppen enn det man får i seg, det vil si en netto tap av kroppsvæske. Væsketapet kan komme fra svette i varmt vær eller under trening, feber, oppkast eller diare, eller rett og slett at en ikke drikker nok riktig væske.

Dehydrering gir mange symptomer; fra konsentrasjonsproblemer og at man blir lettere irritert til akutte problemer som utmattelse, til og med livstruende heteslag. Gjentatte tilfeller av dehydrering kan påvirke nyrefunksjonen, mens elektrolyttforstyrrelser kan forårsake slag. I de mest alvorlige tilfellene kan dehydrering forårsake et dramatisk fall i blodtrykket, som igjen reduserer oksygenopptaket i kroppen. Dette er også kjent som Hypovolemisk sjokk.

Unge barn, elder og syke løper størst risiko, men vi kan alle oppleve dehydrering med kategorier fra mild, til moderate og alvorlig. Den siste innebærer livstruende nødstilfeller som krever umiddelbar medisinsk behandling. Tørste, tørr hals, mørk urin, hodepine og muskelkramper er alle indikasjoner på at du allerede er dehydrert.

Fordeler ved å holde seg hydrert

Tilstrekkelig hydrering har vidtrekkende fordeler for både helsen din og produktiviteten.

Vann hjelper deg med å holde fokus. Hjernen din består av omtrent 75% vann, så det å drikke nok væske er kritisk for å holde tungen rett i munnen, holde deg fokusert og kreativ. Vann bidrar også med transport av livsviktige næringsstoffer til hjernen og fjerner giftstoffer fra blodet. Det vil si at så lenge du er hydrert, vil du føle deg våken og i stand til å konsentrere deg.

Tilstrekkelig væske gir deg bedre hud. Vann skyller giftstoffer og andre uønskede forbindelser ut av kroppen, hold deg hydrert og det vil være mindre giftstoffer i systemet ditt. Dette gir deg bedre hud og de som drikker tilstrekkelig væske hver dag har best hud og viser færrest tegn på aldring.

Du blir lykkeligere av å være hydrert. Når du klarer å konsentrere deg, og du føler energien er på vei opp blir du også i bedre humør. Selv mild hydrering kan gjøre deg irritabel, men et ekstra glass til lunsj holder humøret der det skal være. Hvi du skulle bli litt slapp utpå ettermiddagen, kan det være en god ide å ta seg et glass vann.

Vann gir deg mer energi. Når du er hydrert, opprettholder kroppen et optimalt blodtrykk, som hjelper hjertet med å pumpe oksygen rundt i kroppen. Du føler deg energisk, klar for å takle dagens utfordringer.

3 Tips for å holde seg hydrert

Standardrådet er at man skal følge 8×8-regelen – det vil si åtte glass vann per dag, selv om det er mange drikker som hydrerer. Ingenting er så bra som rent kaldt vann, men her kommer noen tips som kan hjelpe deg med å få i deg nok drikke.

  1. Tilsett smak: Hvis det blir litt kjedelig med bare vann, kan du prøve å tilsette en skive sitron eller agurk, eller en liten kvist med rosmarin til vannet. Ved å tilsette litt smak til vannet, gjør du det litt mer spennende å drikke gjennom dagen.
  2. Bruk en app for å varsle deg: Selv de beste hensikter er ikke alltid nok, en travel arbeidsdag kan gjøre at man glemmer å drikke når man dropper pauser. Programvareutviklere har kommet frem til en løsning på problemet: apper som minner deg på å drikke. Last ned, sett ditt daglige mål og la telefonen din gi deg et lite varsel når det er på tide å ta seg en slurk.
  3. Invester i en dispenser: Utrygt drikkevann er en global bekymring og mange utsettes for skittent drikkevann. Ved å investere i en pålitelig vanndispenser får du garantert tilgang på friskt og rent drikkevann. Dermed kan dine ansatte uten bekymring holde seg hydrert.

Kilder til vann gjennom mat

Det finnes også en rekke skjulte væskekilder ettersom opptil 20% av ditt daglige væskeinntak kommer fra mat. Velg riktig frukt eller grønnsaker og du kan spise deg ti len god væskebalanse.

Agurk har det høyeste vanninnholdet av all fast mat med hele 96,7% vann og den er et naturlig tillegg til salater eller fin å bruke sammen med dipp.  Selleri har 95,4% vanninnhold og gitt dens lave kaloriinnhold, og høye fiberinnhold så er den perfekt for å holde kontroll på appetitten. Reddiker, tomater, paprika, blomkål – det finnes mye å velge mellom hvis man vil få i seg væske gjennom mat.

Og til slutt, vannmelon, ikke bare har den et høyt vanninnhold, den er også en av de beste kildene til Lykopen: en potent antioksidant og antikarsinogen som gir rød mat sin farge.

Hvor mye bør du drikke for å holde deg hydrert?

Som illustrert i plansjen under, anbefaler Institute of Medicine at kvinner bør drikke minst 9 glass væske hver dag. Fo menn øker dette tallet til 13 glass.

Faktorer som lufttemperatur, vekt, trening og kosthold vil alle påvirke hvor mye du bør drikke. Så lenge urinen din er lys i fargen, du har ikke hodepine og er ikke irritable, drikker du sikkert nok. For barn, gravide og elder, er det best å være oppmerksom på din fysiske tilstand og søke medisinsk råd hvis du er bekymret.

Som en ledende global leverandør av bærekraftige vanndispenser, er hydrering en av Waterlogic sine kjerneverdier. Vi oppmuntrer til tilstrekkelig hydrering bade på arbeidsplassen og ellers i hverdagen, slik at våre lesere kan forstå helsefordelene ved å få i seg tilstrekkelig væske i løpet av dagen.

Ikke bare holder vann deg i live, det hjelper det med å yte bedre, holde fokus og gjør at du føler deg bra og sunn. Det handler ikke bare om å drikke, ettersom massevis av mat bidrar til en betydelig del av ditt daglige væskeinntak.

Etabler skikkelige rutiner for hydrering og du vil takke deg selv.

 

Written by Villmarksnett