De beste fotturene i Norge

De beste fotturene i Norge

Borte bra, men hjemme best – hvis det er gode fotturer du er ute etter, er det som nordmann ingen grunn til å forlate hjemlandet. For naturglade sjeler som elsker å gå tur, er Norge et rent paradis – med utallige stier og turer som tar deg gjennom virkelig spektakulære landskap, fra dramatiske kystlinjer til majestetiske fjelltopper.

Her får du en guide til noen av de beste fotturene landet vårt har å by på, hver med deres unike sjarm og utfordring. Da er det bare å finne frem Kvikk Lunsjen, pakke sekken og snøre på deg turskoene!

Naturen går aldri tom for opplevelser

Fotturer i norsk natur byr på uendelige opplevelser. Enten du er ute etter en rolig rusletur eller en mer krevende fjelltur, vil du alltid kunne finne noe som passer til ditt nivå. Og hvis du bruker hytta som base for forskjellige turer, er det også greit å vite at du lett kan koble deg til omverdenen med internett på hytta, så du også kan dele naturopplevelser dine i sanntid.

Lofotens vakre lillebror

Mens Lofoten ofte stjeler rampelyset, er Vesterålen like vakker og tilbyr fantastiske fotturer, uten den samme voldsomme mengden av turister. Her kan du nyte majestetiske fjell, rolige fjorder og idylliske fiskevær. En populær tur er Dronningruta, en 15 kilometer merket turløype som tar deg mellom de historiske fiskeværene Nyksund og Stø i vakre Vesterålen.

Løypa er en middels krevende rundtur som snirkler seg langs kysten og over fjelltopper i opp til 448 meters høyde, med fantastisk utsikt over Atlanterhavet.

Havstien ved Kristiansund

For en unik kystopplevelse bør du prøve Havstien ved Kristiansund. Turen er som en fjelltur i fjæresteinene og byr på variert turterreng hvor stien er godt tilrettelagt med trapper og broer, noe som gjør den tilgjengelig for de fleste.

Det er en relativt kort tur på rundt 4 kilometer, men den byr på spektakulære naturopplevelser. Ikke glem kameraet – her er det mange fotomuligheter!

Sommerski og brevandring

Norge er et av få steder i verden hvor du kan stå på ski om sommeren. Når vinterskistedene stenger dørene, åpnes andre – nemlig de som spesialiserer seg på sommerski!

På isbreen Folgefonna finnes det f.eks løyper for alle nivåer. Jostedalsbreen er et ypperlig sted for brevandring. Her kan du vandre over isbreen, omgitt av storslått natur. Guidede turer er tilgjengelige for både nybegynnere og erfarne turgåere.

Kulturstien fra Straumen til Jegtvolden

Denne kulturstien i Inderøy er perfekt for dem som vil kombinere naturopplevelser med historisk innsikt. Stien er en 6,6 kilometer lang fottur på letteste vanskelighetsnivå og tar deg gjennom vakkert kulturlandskap.

Langs ruten finner du informasjonstavler som forteller om områdets historie og kultur. Turen avsluttes ved Jegtvolden Fjordhotell, hvor du kan nyte en god lunsj med utsikt over Trondheimsfjorden.

Tur til Skarbruna på Vannøya

På Vannøya utenfor Troms finner du turen til Skarbruna, et perfekt valg for de som ønsker å oppleve vill og uberørt natur, uten at turen blir for utfordrende.

Turen er en enkelt fottur på litt under 4 kilometer og går fra Skåningen opp til Skarbruna, hvor du får en fantastisk utsikt over fjorden og de omkringliggende øyene. Stien er godt merket og kan benyttes av både gående og syklister – men de første 200 høydemetrene fra Skåningen kan oppleves som litt bratt for syklister.

Hytte til hytte i Jotunheimen

Jotunheimen er Norges nok mest kjente fjellområde og et mekka for fotturister. Her finner du noen av landets høyeste fjell, inkludert Galdhøpiggen og Glittertind. En flott turmulighet er å gå fra hytte til hytte.

Den Norske Turistforening (DNT) har et nettverk av hytter som gjør det enkelt å planlegge lengre turer. En populær rute er fra Gjendesheim til Memurubu over Besseggen, en tur som byr på en helt fantastisk utsikt over Gjendevannet.

Kyststien på Svartskog

Bare en kort kjøretur fra Oslo finner du Kyststien på Svartskog, en idyllisk tur langs Oslofjorden. Stien går gjennom variert terreng med både skog og kystlandskap.

Dette er en enkel tur som passer for hele familien. Langs ruten finner du flere fine steder å stoppe for en piknik, og du kan også ta deg et forfriskende bad i fjorden.

Norges vakreste fjelldal

Innerdalen i Trollheimen er ofte kalt Norges vakreste fjelldal, og det med god grunn.
Dalen er Norges eldste naturreservat og byr på spektakulære fjell, frodige daler, klare innsjøer og koselige hytter. En populær tur er å gå de omkring 9 kilometerne fra Renndølsetra til Innerdalstårnet – en virkelig krevende tur, men den belønnes med en av de beste utsiktene i Norge!

Norge har utallige fotturer å by på, fra kyststier til fjellvandringer. Uansett hvilken tur du velger, er du garantert fantastiske naturopplevelser. God tur!

Written by Villmarksnett