5 grunner til å være ute i naturen

Du stopper opp, får frisk luft i lungene og sjelefred. Hvis de kunne, så ville sannsynligvis mange leger foreskrive naturen på resept. Her er syv gode grunner til å komme seg ut og nyte de grønne omgivelsene og åpne områdene.

1. Du får et sunnere sinn

Vakre omgivelser, følelsen av frihet og fullstendig fred og ro er noe av det som gjør oss glade når vi beveger oss i det fri. Utallige studier knytter naturen til mental helse og velvære. Ja, bare å se på fugler i naturen kan ifølge forskning gi større mentalt overskudd og redusere risikoen for angst og depresjon.

2. Du får vitamin D

En halvtime med sollys i ansiktet og på brystet er nok til å dekke behovet ditt for vitamin D om sommeren, mens det om vinteren er lurt å få vitamin D gjennom kosthold eller kosttilskudd.

D-vitaminmangel er et ganske normalt fenomen her i Norden, hvor solen har en tendens til å gå i dvale i flere måneder. Det kan føre til svake og såre bein, muskler og ledd og i verste fall osteoporose. I tillegg kan vitamin D-mangel og mangel på naturlig lys generelt føre til depresjon.

Det er derfor ikke så dumt at vi nordmenn ofte drar sørover om vinteren etter sol og varme, og det finnes heldigvis mange muligheter for å finne rimelige reiser til Frankrike, Spania, Italia og andre varme land i Europa som kun tar noen få timer med fly.

3. Du lever lenger

Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor, men flere studier indikerer at mennesker som bor nær natur og grøntområder som parker, skog og innsjøer, lever lenger og utvikler færre dødelige sykdommer. En stor studie fra blant annet WHO viser for eksempel at risikoen for å dø en tidlig død – dvs. før gjennomsnittsalderen – er lavere hvis du har lett tilgang til grønne omgivelser fra boligen din.

4. Du får rørt på deg

Du slår to fluer med ett smekk når du er ute i naturen. Ikke bare renser du hodet og øker ditt mentale velvære, du får også kroppen din i bevegelse. Enten du går en tur ved vannet, løper i en park eller sykler en tur i skogen, så får du vital trening.

5. Du senker stressnivået

Føler du deg presset på jobben eller hjemme? Kan du føle økende stressymptomer? Da bør du kanskje komme ut i det fri og nyte friheten og roen som finnes i naturen. Det finnes massevis av forskning som viser at tid i naturen motvirker stress.

Vi snakker ikke nødvendigvis om flere timer i naturen. En amerikansk studie viser for eksempel at bare 10 minutter ute i grønne omgivelser er nok til å lindre følelsen av mentalt og fysisk stress. 

Written by Villmarksnett