Dyrelivet i Norske skoger

Så viktig er turutstyret for helsen din

Norsk skog og mark er fylt av et yrende dyreliv. Det er ikke alltid vi får med oss dette når vi tråkket gjennom turløypene. Dyrene liker ofte å holde seg unna travle løyper, og foretrekker å ha det stille og rolig i de dype skogene. Der kan de leve livet sitt uforstyrret, og slippe å føle seg truet av mennesker. Spesielt i jaktsesongen, gjør noen av de veldig lurt i det.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke spennende dyrearter, som bor i skogene våre. Noen er mer vanlige, og andre har du kanskje ikke hørt om før. Under istiden ble mange dyr utslettet men vi har funnet bevis på at både moskus, mammut og rein, har holdt til her også før istiden.

Den norske faunaen er sammensatt og spennende og observere. Vi kan heldigvis lære mye om denne på nett og i bøker. En av grunnene til at dyrene trekker seg bort fra oss, er utviklingen av samferdsel og infrastruktur i landet. Det at vi har mange transportmiddelet, og en utbygget infrastruktur gjør at dyrene trekker seg unna bråket dette medfører.

Dette er selvfølgelig en bra ting, med tanke på trafikkulykker og lignende. Hvem har vel lyst å kjøre på an elg eller et annet dyr? Dette kan i tillegg bli svært farlig for din sikkerhet som sjåfør. Noen ganger når vi er i skog og mark, er vi imidlertid så heldig å få se noen av disse praktfulle dyrene. Det kan oppleves både skummelt og fascinerende – alt etter hvilket dyr vi støter på. La oss nå lære litt mer om disse dyrene.

Jerven – en ensom jeger

Sammen med ulv, gaupe, brunbjørn og bison, regnes jerven som en av de fem store. Om du generelt er opptatt av kåringer, kan du sjekke Spillguide.com, og finne de aller beste spillene på markedet. Om du er på lang skogtur, kan det også være fint med et rastestopp, hvor du nyter spill og moro på din mobile enhet.

Jerven er et mårlignende pattedyr, og tilhører mårfamilien. Den kan veie mellom 9 og 25 kilo, og ha en lengde på mellom 65 og 110 centimeter. Jerven lever av byttedyr og kadaver, og er ikke farlig for oss mennesker. Du bør allikevel ikke tirre den, da den kan ha litt av et temperament.  Den liker å jakte alene, og møter kun andre i parrings-sesongen.

Skogens konge

Det største pattedyret i de norske skogene er elgen. Du kan støte på den i store deler av landet. Hvor hyggelig dette møtet blir, avhenger av når på året dere støter på hverandre. Om du skulle møte på en elgku med kalv, er det lurt å trå varsomt. De kan i denne perioden være mer aggressive, da de er opptatte med å beskytte den lille.

Om du skulle gå på en elg i skogen, resten av året, er det beste å bare gå stille og rolig forbi. Snakk gjerne med rolig stemme til elgen, og gi signaler om at du ikke vil true den. Elg er ikke et farlig dyr, den er stor og tung, og vi bør derfor ikke skremme den opp. Hvem vil vel havne i trøbbel med skogens konge.

Brunbjørn i skogene våre

Sannsynligheten for å møte på en brunbjørn i det fri, er heller liten. Det betyr ikke at det ikke kan skje. Disse vandrer over grensene, og kan dermed komme seg dit den vil. Brunbjørnene er et rovpattedyr, og kan veien fra 60 til 300 kilo. Da sier det seg selv at det beste er å slippe å møte på en. Det finnes omtrent 200 000 brunbjørner i verden, så den er en truet art.

Om du skulle være så (u)heldig å møte på en av disse, er det lurt å bevege seg svært langsomt. Vær sikker på at du ikke oppfattes truende, og unngå brå bevegelser. Heldigvis regnes de amerikanske brunbjørnene for å være mye mer aggressive enn det er europeiske er. Her det lands har det ikke skjedd noe angrep siden 1906.

Ulv ulv…

Ulven er et stort rovpattedyr som tilhører hundefamilien. Ulven går under ulike navn, og både varg, gråbein og gråulv, brukes om en annen. I vill tilstand lever ulven i gjennomsnittlig 3-4 år her i landet. Ulven er sosial, og de trives godt i flokk. I Norge finner vi den aller mest i sørlige deler av landet, og på grensen mot Sverige.

Ulven er vanligvis ikke farlig for mennesker, men den holder oss for det meste på avstand. For sauebønnene derimot er den et stort problem, da den dreper mengder med sau hvert år.

Hvilke dyr har du sett når du har vært på tur? Når det gjelder fugler og smådyr, har vi også er rikt og yrende dyreliv. Hvor fint er det ikke å våkne til sang fra en av de fine fuglene som holder til her? God tur i skogen neste gang og nyt den friske luften!

Written by Villmarksnett